Werksessie 'Een bestek vol hergebruik' op 21/04

Op donderdag voormiddag 21 april komen ‘de circulaire aankopers’ opnieuw samen. We verdiepen ons nu in een strategie van het circulair aankopen: Het integreren van hergebruik in je bestekken.

En er is meer. In de namiddag kan je dankzij de VVSG en het Cradle2Cradle platform deelnemen aan een C2C lunch en een vragenuurtje met een jurist/expert duurzaam aankopen!

Een bestek vol hergebruik: 4 inspirerende cases

Deelnemers aan de deze sessie krijgen 4 concrete aankoopcases voorgeschoteld. Elke case vertrekt vanuit het verhaal én het bestek van een klant die bewust koos voor hergebruik.

We ontdekken zo samen de mogelijkheden om hergebruik (van producten en grondstoffen) op te nemen in onze bestekken.

Dagprogramma

09u30: Ontvangst

10u00: Start werksessie ‘Een bestek vol hergebruik’. Inleiding en situering door Luk Lafosse (BBL) en Danny Wille (OVAM)

10u30: Overzicht van 4 inspirerende aankoopverhalen:

  • Case 1: Een circulaire bureaustoel

De Axia bureaustoel van BMA ergonomics past perfect in de circulaire economie van morgen. Drie aspecten komen aan bod: Een terugnamepremie een revitalisatie bij de klant en een 'pay per use' principe.

  • Case 2: Een bureau met restwaarde en een 2de leven.

Als klant bepalen wat er moet gebeuren met je oude kantoormeubilair? DESKO geeft voorbeelden hoe dat kan.

  • Case 3: Oude kasten worden designinrichting.

OVAM wilde geen grondstoffen verloren laten gaan en liet haar oude inrichting volledig herwerken tot een splinternieuwe designinrichting. NNOF bleek de geschikte partner.

  • Case 4: Gerecycleerde tapijttegels.

Een hoge graad van hergebruik van grondstoffen voor de aankoop van nieuwe tapijttegels. Desso geeft aan hoe zij kunnen voldoen aan de opgelegde criteria.

11u30: 4 kleinere discussiegroepen. Per case nemen we de tijd voor vraag en antwoord.

12u15: Slotwoordje gevolgd door een rondleiding langs de nieuw kantoorinrichting bij OVAM.

13u00: C2C-broodjeslunch met voorstelling leidraad ‘Cradle to cradle in overheidsopdrachten’ (Gil Stevens) en aansluitend een dialoog met verschillende C2C producenten.

14u45: Korte pauze

15u00: Klankbordgroep VVSG. De overheidsopdrachtenreglementering maakt het niet altijd gemakkelijk om duurzaamheidscriteria in bestekken op te nemen. Wat kan wel en niet? Een expert-jurist overheidsopdrachten beantwoord uw vragen. Stuur ze vooraf door naar leen [dot] vandermeeren [at] vvsg [dot] be en uw vraag komt zeker aan bod.

16u00: Einde

Praktisch

Wanneer?

Donderdag 21 april vanaf 09u30 tot 16u.

Waar?

OVAM, Stationsstraat 110 te Mechelen (vlakbij het station)

Deelname is gratis maar inschrijven wel verplicht, via deze link.